'In bijna elke tuin staan eetbare planten'

De derde editie van de campagne 'Maaimeiniet' leverde volgens de organisatoren eten voor 21 miljoen bijen op. Ook in de tuin van ons kantoor in Opwijk lieten we het gras opnieuw groeien. Herboriste Eva Engels, die verschillende activiteiten rond kruiden en ecologie voor Avansa verzorgt, kwam achteraf mee speuren naar bijzonder groen in ons gazon.

Maaimeinietweb

'Op het eerste zicht is dit een vrij arme tuin', zegt Eva wanneer ze het hoge gras in stapt. 'Maar als je goed kijkt zijn er bijna altijd eetbare planten te vinden.'

Zo spot ze al snel madeliefjes, paardenbloemen, muur en Romeinse sla. 'Stuk voor stuk eetbare planten. Paardenbloemen hebben een geneeskrachtige werking: de jonge blaadjes en de wortel helpen bij spijsverteringsproblemen. Met de bloemen kan je ook lekkere gelei maken.'

Een klein brandnetelplantje trekt ook de aandacht van Eva. 'Volgens velen is dit een ongewenste gast, maar met brandnetels kan je heel veel doen. De jonge scheutjes kan je gebruiken om bijvoorbeeld pesto mee te maken.'

Achteraan in onze tuin volgt een klein sprongetje van vreugde wanneer Eva toch nog een bijzonder kruid opmerkt. Een jonge Smalle Weegbree heeft zich genesteld aan de rand van het gras. 'Weegbree is een geneeskrachtige plant waarmee je onder andere zelf hoestsiroop kan maken.'

20230615 Eva Maaimeiniet4

Drie tips van Eva:

  • Madeliefjes zijn mooi en eetbaar, maar hebben geen geneeskrachtige werking. Je mag ze niet wassen omdat het stuifmeel op de bloem net de smaak geeft. Bij het plukken van de bloem en als je ze in de koelkast legt gaat de bloem dicht. Als je ze nadien op een warme vloeistof legt, bijvoorbeeld soep, dan komt de bloem weer mooi open. 'Op die manier heb ik mijn zoon soep leren eten. Voor kinderen is dit iets magisch.'
  • Voor Smalle Weegbree in bloei staat, kan je van de jonge blaadjes hoestsiroop maken. Van de jonge blaadjes maak je thee: je wast 1 lepel verse blaadjes en overgiet die met water van maximaal 65 graden. Dit laat je 5 minuten trekken en dan filter je de blaadjes er uit. Bij 100 ml thee voeg je 100 gram honing toe. Zo krijg je een hoestsiroop die 3 weken houdbaar is in de koelkast.
  • Brandnetels kan je gebruiken in pannenkoeken, in spoelmiddel voor je haar of in olie die helpt bij de genezing van puistjes. 'Of je maakt pesto van de jonge scheutjes door er olijfolie en walnoten aan toe te voegen.'
20230615 Eva Maaimeiniet3

Meer weten over kruiden, planten en ecologische producten?

Schrijf je dan in voor onze inspirerende activiteiten. De komende maanden maken we onder andere beauty bars, kruidenzalven en natuurlijke haarproducten.

Datum bericht di 20 juni '23