Levende Bibliotheek

© Avansa Halle-Vilvoorde

Start za 19 oktober '24
10:00 - 14:00

1 sessie

Prijs

Gratis: € 0
Alle tarieven

Waar Openbare bibliotheek Vilvoorde
Grote Markt 9
1800 Vilvoorde

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Een Levende Bibliotheek is zoals een gewone bibliotheek. Alleen ontleen je er geen boeken, maar echte mensen van vlees en bloed. Mensen met een inspirerend verhaal of een aangrijpende getuigenis. Zij delen graag hun verhaal met jou in een kort gesprek van mens tot mens.

Deze levende boeken kan je komen ontlenen:


Leven in een ander land – Oksana

Oksana moest vluchten voor de oorlog in Oekraïne. Ze bouwt nu een nieuw leven op in België en probeert mensen in gelijkaardige situaties te helpen en te inspireren. Een aangrijpend verhaal over menselijke veerkracht.

De (ex)-Alcoholist – Freddy

Gedurende 17 jaar was Freddy marktkramer. Dan ging het mis en belandde hij op straat. Alcohol was eerst zijn grootste vriend en werd zijn grootste vijand.

Hokjes en labels – Anne

Anne is lesbisch, maar ze houdt niet van hokjes en labels. Voor haar is iedereen gelijk én anders, en daar is niks mis mee. Want je kiest niet op wie je verliefd wordt. Het gebeurt gewoon.

Mijn traject als eerstegeneratiestudent – Margriet

Margriet is de eerste persoon in haar familie die een hogere opleiding volgt. Ze bespreekt haar ervaringen binnen het onderwijssysteem, benoemt de uitdagingen die ze heeft overwonnen en deelt haar drijfveren om ondanks alles gemotiveerd te blijven studeren.

Leven met autisme en NAH – Dominiek

Dominiek leeft met autisme en een niet aangeboren hersenletsel (NAH). Hij vertelt over de gevolgen van kortsluitingen in de hersenen en hoe hij daarmee omgaat. Hij geeft ook tips om mensen met autisme of NAH beter te begrijpen.

Geven wat ik zelf graag had ontvangen – Belo

Het levensverhaal van Belo leest als een thriller. Zijn jeugd werd getekend door pesten, misbruik, asiel en pleeggezinnen. De weg naar herstel vond hij via zijn grote passie: voetbal. Als toeleider voor nieuwkomers in Dilbeek, deelt hij zijn inspirerende verhaal om jongeren te tonen dat ze hun dromen kunnen verwezenlijken als ze vastberaden zijn.

Praktisch

De Levende Bibliotheek is een manier om stereotypes te ontkrachten en taboes te doorbreken. Vluchteling, agent, gesluierde vrouw of rolstoelgebruiker. Het zijn kenmerken die meteen clichés oproepen. Maar achter die vooroordelen schuilen echte mensen. De Levende Bibliotheek geeft hen een stem.

In de Levende Bibliotheek is er een catalogus met titels en korte samenvattingen van alle boeken. Je kiest het verhaal dat jou het meest aanspreekt. In een persoonlijk gesprek maak je kennis met de mens achter het verhaal. Elk gesprek duurt 20 tot 30 minuten. Een bibliothecaris zorgt er voor dat het uitlenen vlot verloopt.

Geef bij je inschrijving in het veld 'opmerking' aan welk(e) boek(en) je graag wilt ontlenen.

Sessies

 • za 19 oktober '24
  10:00 - 14:00
  Openbare bibliotheek Vilvoorde - Default

Locatie(s)

 • Openbare bibliotheek Vilvoorde Grote Markt 9
  1800 Vilvoorde Toon op kaart

Prijs

 • Gratis
  € 0

Begeleiding

Levende Bibliotheek

De Levende Bibliotheek is een manier om stereotypes te ontkrachten en taboes te doorbreken.…
Meer over Levende Bibliotheek

In samenwerking met

Meer zoals dit

Deze activiteit maakt deel uit van het project Levende Bibliotheek