Klimaatsofa

'Een beetje ons best doen voor het klimaat zal niet volstaan'

'Het klimaat is er nog erger aan toe dan we denken. Maar er is ook goed nieuws: we hebben eigenlijk alle technologie en middelen om het tij nog te keren.' Nic Balthazar bracht tijdens de Pajotse Klimaatsofa een boodschap van alarm, maar ook een van hoop.

Klimaatsofa Nic Balthazar

Tijdens de Pajotse Klimaatsofa gaan we de komende maanden op zoek naar antwoorden op de vraag hoe we als individu en maatschappij duurzamer en ecologischer kunnen gaan leven. Nic Balthazar beet op 29 september de spits af voor een volle zaal in Plattelandscentrum Paddenbroek in Gooik.

'Het klimaat is er nog erger aan toe dan we denken, en dat is bijzonder deprimerend', vertelde Balthazar. 'We krijgen steeds meer voorbeelden te zien van de impact van de klimaatverandering. Van ongeziene overstromingen tot extreme droogte. Maar het goede nieuws is dat we het tij nog kunnen keren. We staan voor een kantelpunt en moeten resoluut kiezen voor actie. Een beetje ons best doen voor het klimaat zal niet volstaan.'

Baltahazar gelooft in een systematische verandering die het leven niet slechter, maar beter zal maken voor ons allemaal. 'Makkelijk zal het zeker niet worden, maar alle grote omwentelingen in de geschiedenis van de mens leken aanvankelijk onmogelijk. We hebben de middelen en de technologie om op alle vlakken duurzamer te gaan leven. Waarom gaan we er niet voor?'

Klimaatsofa Nic Balthazar1

De Pajotse Klimaatsofa

Tijdens de volgende lezingen van de Klimaatsofa gaan we dieper in op onder andere duurzame energie, voeding, mobiliteit en water.

Datum bericht ma 3 oktober '22