‘Geluk is zin geven aan wat je doet’

Gezondheidseconoom Lieven Annemans was de centrale gast tijdens de Vitamine T over geluk. In een fijn gesprek met radiomaker Pat Donnez hielp hij een aantal misverstanden over geluk uit de wereld. We pikten er twee uit:

Annemans
  • Geluk is geen ik-kwestie:
    ‘Je hebt anderen nodig om gelukkig te zijn. Sociaal contact is heel belangrijk en dat wordt vaak onderschat. Er zijn heel veel geluksboeken die vooral gaan over ‘ik’. Maar wie enkel zijn eigen geluk nastreeft, komt uiteindelijk bedrogen uit. Het is absoluut een wij-zaak’, zegt Annemans. ‘Zin geven aan wat je doet is ook een heel belangrijke factor. Wie zich nuttig kan maken voor anderen, voelt zich over het algemeen beter. Je moet jezelf uiteraard niet constant onderwerpen, maar het is wel duidelijk dat een altruïstische houding ons gemiddeld gelukkiger maakt.’
  • Geld maakt niet gelukkig
    Een klassiek oud spreekwoord, maar toch zit er volgens Annemans veel waarheid in. ‘Zonder geld is het uiteraard moeilijker om gelukkig te zijn. En armoede blijft ook in ons land een bijzonder groot probleem. Maar van zodra bepaalde financiële behoeften ingevuld zijn, leidt meer geld niet noodzakelijk tot meer geluk. Velen verliezen zich in een hedonistische tredmolen en verwarren geluk met genot. Ze kopen of doen enkel dingen waarvan ze denken dat het hen goed doet. Maar dat gevoel is heel vluchtig. Hoe voller het huis soms wordt met spullen, hoe leger mensen zich voelen.’

Eind mei verschijnt ‘Geluk vinden zonder het te zoeken’, het nieuwe boek van Lieven Annemans. Daarin beschrijft hij de grote en kleine dingen die ons ware geluk bepalen. Je kan het nu al voorbestellen met de code ‘geluk’ voor een mooie korting.

Carolyn Steel

Meer Vitamine T?

Op 17 mei vertelt Carolyn Steel hoe goed eten de wereld kan redden.

Zelfzorg

Zelfzorg is een werkwoord

Onderzoek toont aan dat mensen die goed voor zichzelf zorgen, stressbestendiger en gelukkiger zijn. Ze staan krachtiger en positiever in het leven. In deze online workshopreeks gaan we praktisch aan de slag.

Datum bericht ma 26 april '21