Het begon met een toevallige klik: Jonathan zag een oproep voor vrijwilligerswerk bij Avansa Halle-Vilvoorde, woonde niet ver van ons kantoor in Opwijk en besloot contact op te nemen. Na een fijn kennismakingsgesprek kon hij al snel zijn kennis delen tijdens onze Smart Cafés.
Jonathan studeerde Sociaal-Cultureel Werk in Leuven. Tijdens zijn stage hielp hij jonge kinderen om beter om te gaan met smartphones en internet. "Toen ik zag dat Avansa hetzelfde deed voor een ouder publiek, voelde ik me meteen aangesproken. Ik ben van 1999 en dus bijna geboren met een smartphone in de hand. Voor oudere generaties is dat niet zo. Als je vandaag niet mee bent met de digitale wereld, ben je enorm aangewezen op je omgeving, zelfs voor basisdingen zoals boodschappen doen of communiceren. Dat wil ik helpen doorbreken."
Een lampje dat gaat branden
Als mediawijze vrijwilliger helpt Jonathan tijdens het Smart Café. "Er staat telkens één thema centraal en een begeleider legt alles uit. Ik help mensen die vastlopen of tussendoor een vraag hebben. Die kleine tussenstappen zijn belangrijk. Je krijgt zoveel dankbaarheid van mensen die achteraf voelen dat ze écht geholpen zijn.”
Je krijgt zoveel dankbaarheid van mensen die écht geholpen zijn.
Soms merkt Jonathan direct de impact. “We deden eens een sessie over WhatsApp. Je zag het bij veel mensen: ineens ging er een lampje branden. ‘Blij dat ik dit nu zelf kan!’, zeiden ze. Dat is het moment waarop je voelt: dit maakt echt een verschil.”
De digitale wereld biedt veel kansen, maar er zijn ook valkuilen. "Veel mensen zijn bang om iets fout te doen. En er zijn inderdaad gevaren op het internet, maar wij delen de nodige tips en tricks. En we focussen ook op plezier: er is heel veel mogelijk met nieuwe technologie.”
Samen bijleren
Jonathan deelt niet alleen zijn kennis, hij doet ook zelf nieuwe inzichten op. “Ik wist al dat voordoen belangrijk was, maar ik heb echt geleerd om niet te snel te denken dat iets vanzelfsprekend is. Bijvoorbeeld: uitleggen wat een appstore is. Dat lijkt simpel, maar niet voor iedereen. Dan zoek ik een vergelijking met het echte leven, zodat het behapbaarder wordt.”
“Als vrijwilliger krijg je zoveel positiviteit terug. En het is écht nodig. We mogen niet vergeten dat we iedereen moeten proberen meenemen in het digitale verhaal. Daar hebben we veel mensen voor nodig. Zelfs met een paar uur per week kan je al mee een verschil maken. Samen zorgen we ervoor dat iedereen mee is in een digitale wereld die altijd evolueert!"
De maatschappij digitaliseert razend snel.
Wil je mee helpen om iedereen digitale basisvaardigheden aan te leren?
Geef ons dan een seintje!