Smart Café

‘Ik ben helemaal fan van het Smart Café’

Inge Heymans is een van de begeleiders tijdens het Smart Café in Galmaarden. Ze helpt de deelnemers om de mogelijkheden van hun smartphone of tablet te ontdekken.

Ingeweb

Inge (40) geeft toe dat ze het concept van het Smart Café eigenlijk niet kende toen ze reageerde op een oproep voor vrijwilligers. 'Maar intussen ben ik wel helemaal fan', vertelt ze lachend.

'De sfeer in het Smart Café is heel gemoedelijk. Er moet geen strak programma afgewerkt worden. We nemen echt de tijd om er voor te zorgen dat iedereen kan volgen. En dat voelen de deelnemers ook. Ze durven vragen stellen en tijdens de koffiepauze leren we elkaar snel beter kennen. Tijdens de laatste sessie herkende ik iemand van 20 jaar geleden. Die man bleek intussen 85 jaar te zijn en was heel enthousiast over zijn smartphone. Dat was zo tof om te zien!'

Het geeft veel voldoening om anderen te helpen

Door omstandigheden kan Inge niet terecht in het traditionele arbeidscircuit. In het Smart Café vond ze een plek waar ze toch haar talent kan delen. 'Ik ben blij dat ik me op deze manier nuttig kan maken. De sociale contacten doen deugd en het geeft veel voldoening om anderen te helpen. De deelnemers zijn vaak ook heel dankbaar. In de maatschappij gaat alles steeds sneller en er is soms angst voor nieuwe technologie. Wij helpen mensen over die drempels. En het is een win-winsituatie: ik leer ook zelf nog steeds bij over de thema's die aan bod komen.'


Ingeweb2

Deel je mediawijze kennis

De maatschappij digitaliseert razend snel. Daardoor vallen ook heel wat mensen uit de boot. In onze Smart Cafés proberen we iedereen digitale basisvaardigheden aan te leren. Wil je mee helpen? Geef ons dan een seintje!

Datum bericht di 26 april '22