‘Ik heb mijn digitale start gemist’

‘Zonder computer en internet is het steeds moeilijker om je weg te vinden’, zegt Florina (62) uit Halle. Zij maakte een van de kunstwerken die vanaf 16 oktober te zien zijn op de tentoonstelling ‘Delete digitale uitsluiting’. De expo toont hoe door de snelle digitalisering heel wat mensen uit de boot dreigen te vallen.

Florina2

‘Ik heb eigenlijk nooit een computer gehad’, vertelt Florina. ‘Destijds was dat een keuze uit noodzaak. Een computer was voor ons overbodig en financieel gewoon niet haalbaar. Zo’n duur toestel en een internetabonnement zouden een te grote hap nemen uit het gezinsbudget. Ook op mijn werk moest ik geen computer gebruiken. Zo miste ik mijn digitale start en raakte ik snel achterop.’

Een wolk en een ladder staan centraal in het kunstwerk dat Florina maakte. ‘Tijdens de gesprekken over digitalisering met de mensen van Open Armen hadden we het onder andere over de cloud. Dat is een term die ik niet kende. De eerste trede van mijn ladder ontbreekt, want ik heb mijn start gemist. En er zijn nog veel treden of hindernissen die ik moet overwinnen.’

In haar wolk prikte Florina al de digitale begrippen die ze wil leren kennen. Enkele kennissen proberen haar daarbij te helpen. ‘Ik heb intussen een e-mailadres, maar ik weet nog niet goed hoe het werkt. Soms durf ik ook geen hulp te vragen, want ik wil niemand tot last zijn. Het gaat allemaal zo snel en er komen steeds maar nieuwe dingen bij. Dat maakt me wel angstig. Ik ben bang dat ik belangrijke informatie zal missen.’

Delete digitale uitsluiting is het resultaat van een samenwerking tussen Open Armen en een hele reeks partners uit de regio.

IMG 20211014 WA0002

Kom naar de tentoonstelling!

Je vindt de Expo Delete Digitale Uitsluiting in het gebouw van Stek, Brusselsesteenweg 152, 1500 Halle.

Openingsuren:

  • ZA 16/10 11:00 - 16:00 uur
  • ZO 17/10 van 10:00 - 16:00 uur
  • DO 21/10 van 10:00 - 16:00 uur
  • ZA 23/10 van 10:00 - 16:00 uur
Datum bericht do 14 oktober '21