Door de industriële landbouw zijn de traditionele oud-Brabantse graansoorten bijna helemaal weggemaaid. Om ze weer te doen herleven, sloegen boeren en brouwers uit onze streek de handen in mekaar. Het succesverhaal van het Granennetwerk was het centrale onderwerp tijdens de Klimaatsofa in Beersel.
In de vatenzaal van Brouwerij 3 Fonteinen vertelde Lucas Van den Abeele hoe het Granennetwerk ontstond. 'De productie van grondstoffen voor bier ligt steeds meer in de handen van de grote industrie. Er was dus nood aan samenwerking tussen lokale boeren en brouwers, want veel kennis dreigde verloren te gaan. Met het Granennetwerk hebben we daar een platform voor gemaakt.'
'We gaan samen op zoek naar de juiste rassen, op maat van de regio, de boeren en de brouwerij', vertelde Lucas. 'De boeren krijgen bij ons een eerlijke prijs. Ze worden niet alleen vergoed voor de oogst, maar deels ook per hectare. We delen dus de risico's en dat maakt het mogelijk om te experimenteren. Daarnaast zorgt het netwerk ook voor de opslag van de granen, want er is momenteel niemand anders die die rol kan opnemen.'
Binnen het Granennetwerk werden zo op enkele jaren tijd een 70-tal tarwe- en gerstrassen geherintroduceerd in de streek. 'Met ons lokaal verhaal willen we anderen inspireren. We hopen de samenwerking met lokale boeren verder uit te breiden. Misschien kunnen we in de toekomst ook lokaal graan leveren aan andere brouwerijen en bakkers in de streek.'
Ontdek het tijdens de volgende Klimaatsofa op donderdag 14/12 in Sint-Pieters-Leeuw.