‘Tijdens een huiskamerbabbel is er ruimte voor vragen van iedereen’

Tijdens onze huiskamerbabbels brengen we de komende maanden verschillende mensen samen om kennis te maken met het verhaal en de culturele tradities van een bijzondere centrale gast. De 22-jarige Sara Olteanu uit Diegem mocht de spits afbijten. Ze vertelde met veel enthousiasme over haar roots in Roemenië.

Sara1

Er heerste begin oktober een gezellige drukte in het appartement van de Togolese Lydia in Diegem. Zij stelde haar huiskamer open voor een ontmoeting met Sara, een jonge vrouw uit de buurt die ze zelf ook nog niet kende.

Tijdens het kennismakingsrondje bleken er onder de 18 deelnemers heel wat verschillende achtergronden en nationaliteiten aanwezig. Van Limburg en Brussel over Marokko tot Irak en Italië. Een kort quizje over Roemenië bracht de sfeer er meteen in.

Sara vertelde aan de hand van voorbeelden over verschillende tradities in haar geboorteland. De deelnemers konden ook proeven van enkele Roemeense specialiteiten die ze samen met haar mama en zus had klaargemaakt.

‘Het was heel leuk om dit te doen. In de voorbereiding heb ik ook zelf nog wat bijgeleerd over Roemenië’, vertelt Sara. ‘Ik had zelf vier kennissen uitgenodigd, maar de andere deelnemers kende ik helemaal niet. Toch babbelde iedereen spontaan met elkaar. In een huiskamer is er ruimte voor de vragen van iedereen.’

Dat bevestigt ook deelneemster Ghizlaine Albershalim. ‘De sfeer was warm en familiaal. En het verhaal van Sara over Roemenië was heel inspirerend. Mensen komen hun buren wel tegen op straat, maar onze deuren blijven toch vaak gesloten voor anderen. We weten vaak niets van elkaars manier van leven of cultuur af. Door mensen op deze manier samen te brengen, kunnen we van elkaar leren en elkaar inspireren.’

Schrijf je in voor een van de volgende huiskamerbabbels:

Datum bericht ma 6 november '23