Vijf tips om minder nieuwe spullen te kopen

Duurzamer leven hoeft niet moeilijk te zijn. Dat bewijst Marlies Van Wemmel. Zij kocht een jaar lang niks nieuws en deelt haar ervaringen nu in een boek en tijdens lezingen in heel Vlaanderen. Afgelopen donderdag was ze te gast in de bibliotheek van Zemst.

Niksnieuw

Marlies ging in 2022 de uitdaging aan en kocht een jaar lang niks nieuws. Het doel: haar ecologische voetafdruk verkleinen en onderzoeken welke invloed deze levenswijze had op haarzelf en haar omgeving.

Marlies maakte veel zaken zelf, kreeg ze via ruilhandel of kocht ze tweedehands. Enkel voor (dieren-)voeding, brandstof en medicatie voor haar 2 konijnen maakte ze een uitzondering.

Het leverde haar veel nieuwe ontmoetingen op, deed haar kiezen voor gezondere en lokale voeding en het veranderde haar tijdsbesteding. Door minder te kopen hield ze meer ruimte over voor andere zaken.

Niksnieuwbanner

In Zemst deelde Marlies kwistig met inspirerende tips. Wij noteerden er vijf:

  1. WACHT zeker 24 uur als je iets wil kopen zeg niet meteen ja. Vaak ben je het snel vergeten of merk je bij jezelf dat je het toch niet echt nodig hebt.
  2. ZOEK naar alternatieven in je omgeving en online.
  3. VRAAG ook eens in je omgeving naar oplossingen. Ruilen is altijd een optie. Je geeft en je ontvangt. Richt een ruiltafel in of organiseer eens een ruil-evenement bij je thuis. Het bevordert de verbinding met je omgeving en je leert nieuwe mensen kennen.
  4. LEEN of DEEL. Maak gebruik van bestaande diensten zoals autodelen, de babytheek, de speleotheek, de fietsbib of een materiaalbib. Kijk ook wat jij kan uitlenen aan je omgeving.
  5. MAAK HET ZELF als je dat kan. Onder andere op YouTube vind je heel veel tutorials en gidsen. Marlies maakte zo zelf een nieuwe boekentas voor haar jongste zoon.

Meer duurzame inspiratie?
Ontdek onze volgende activiteiten:

Datum bericht vr 9 februari '24