Klimaatsofa

'Voedselbossen hebben veel verschillende functies'

Op welke uitdagingen bieden voedselbossen een antwoord? Het is een vraag die duidelijk veel mensen bezig houdt. Voedselbospionier Bert Dhondt gaf in oktober antwoord voor een volle zaal tijdens de Klimaatsofa in plattelandscentrum Paddenbroek in Gooik.

Bos blog1

'Meer dan 80 deelnemers voor een lezing over voedselbossen op een donderdagavond. Het is een teken dat er wat beweegt', begon Dhondt zijn verhaal. Hij startte 20 jaar geleden een voedselbos in zijn eigen achtertuin in de Vlaamse Ardennen. Intussen verzorgt hij met Het Voedselbos inspirerende opleidingen en projecten in heel ons land.

'Voedselbossen zijn een vorm van herstellende landbouw. Ze kunnen veel verschillende functies hebben en het is nodig om daar van bij de ontwerpfase goed over na te denken', aldus Dhondt.

'Voedselproductie is uiteraard belangrijk, maar voedselbossen kunnen veel meer betekenen. Het zijn ook ontmoetingsplekken, ze kunnen rustgevend en therapeutisch werken en een rol spelen bij (natuur)educatie. Daarnaast zijn ze ook zeer belangrijk voor biodiversiteits- en bodemherstel.'

Bos blog banner

Die verschillende functies en mengvormen ervan inspireren ook veel mensen in de regio Halle-Vilvoorde. Verschillende voedselbosinitiatieven waren aanwezig tijdens de Klimaatsofa in Paddenbroek en stelden er hun project voor. Hieronder vind je een overzicht en contactgegevens.
Heb je zelf voedselbosplannen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Sofagraan

Kom naar de Klimaatsofa in Brouwerij 3 Fonteinen

Via het Granennetwerk laten boeren en brouwers oude graansoorten herleven en maken ze écht Belgisch bier.
Kom op donderdag 16 november alles ontdekken over deze duurzame Pajotse samenwerking tijdens de Klimaatsofa in brouwerij 3 Fonteinen in Lot. We maken ook tijd voor een kleine rondleiding en een proevertje achteraf.

Datum bericht vr 27 oktober '23