September 2021 - …

Tisvandoen

In Halle-Vilvoorde ontstaan meer en meer kleinschalige initiatieven die zorgen voor een positieve dynamiek in de maatschappij. Op een eigenzinnige manier zoeken ze naar antwoorden op problemen en uitdagingen in onze samenleving. Die initiatieven willen we versterken, inspireren en met elkaar in verbinding brengen. Samen geven we de positieve dynamiek in Halle-Vilvoorde extra zuurstof. Want zulke initiatieven zijn nodig: Tisvandoen!

Tisvandoen WEB

Op zondag 26 september organiseren we voor de tweede keer de Tisvandoen inspiratiedag.

We brengen dan in Opwijk zo veel mogelijk mensen samen die lid zijn van een burgerinitiatief, zelf een project hebben opgestart of daar van dromen. We maken er een boeiende dag van vol interessante workshops en ruimte tot uitwisseling.

De Tisvandoen inspiratiedag vormt meteen ook de State of The Region voor Halle-Vilvoorde. De Federatie, De Wakkere Burger en Kwadraet ondersteunen daarmee initiatieven met ambitie en projecten die het lokale (willen) overstijgen.

Bekijk hieronder het volledige programma en schrijf je snel in, want de plaatsen zijn beperkt!

Tisvandoen Inspiratiedag
PROGRAMMA

9:30 - 10:00 uur : Onthaal met koffie

10:00 - 11:45 uur:

Workshops

Maak je keuze uit 1 van deze 4 workshops:

1. Vinden en binden van vrijwilligers

Je werking heropstarten na de coronaperiode is een uitdaging. In deze interactieve ervaringsuitwisseling focussen we op het vinden en binden van vrijwilligers. Wat lukt al en wat heeft meer aandacht nodig? Marjan Blokland brengt je in gesprek met andere initiatieven uit de streek en reikt ook zelf bouwstenen aan voor een sterk vrijwilligerswerk.

Begeleiding: Marjan Blokland

2. Bouw je netwerk uit

Vlaanderen heeft een nieuw Bovenlokaal Cultuurdecreet. Tijdens deze sessie ontdek je wat dat kan betekenen voor je burgerinitiatief. We helpen je ook op pad als je bovenlokale ambitie hebt en gaan op zoek naar potentiële partners over de grenzen van je gemeente en initiatief heen. Je gaat naar huis met verschillende partnerkaarten die je later nog kan gebruiken.

Aansluitend maken we het bruggetje naar de financiering van je werking. De Federatie stelt een richtinggevend kader voor van aanvullende financiering. We verkennen in vogelvlucht enkele opties (subsidies, fondsen,…). Pasklare antwoorden zijn er niet, maar wel aanknopingspunten en eerste wegwijzers.

Begeleiding: Gwennan Dekens en Elke Verhaeghe

3. Gehoord worden door je lokaal bestuur

Meer dan ooit zijn burgerinitiatieven aan zet. Vaak komen ze daarbij in contact - of botsing – met het lokale bestuur. Of zijn ze gebaat met samenwerking of overleg.

In deze workshop bekijken we strategieën voor een constructief en duurzaam contact en hefbomen voor beleidsinvloed. Daarbij komt ook de praktische werking van het lokaal beleid in beeld, samen met enkele burgerrechten op inspraak. We bekijken enkele innovatieve vormen van burgerparticipatie en komen tot een stappenplan voor je initiatief of actie.

Begeleiding: Wim Van Roy

4. Filmpjes maken en bewerken

Goed en leuk beeldmateriaal is belangrijk als je je initiatief in de kijker wil zetten. Samen met regisseur Felix Van den Broeck ontdek je hoe je met je smartphone en eventueel op je computer eenvoudige filmpjes kan maken om je promotie en communicatie te ondersteunen.

Begeleiding: Felix van den Broeck

11:45 - 12:30 uur: Inspiratiecaroussel
Kijk mee over het muurtje en laat je verrassen door enkele inspirerende acties en creatieve initiatieven!

12:30 - 13:15 uur: Lunchpauze

13:15 - 15:00 uur:

Uitwisseling

Maak je keuze uit 1 van deze 3 opties:

1. Speeddate

Benieuwd naar wie er nog allemaal actief is in onze regio? Maak op korte tijd kennis met andere aanwezigen, wissel ervaringen uit en leer bij door in gesprek te gaan.

2. Feedbackpanel

Kom het verhaal van je initiatief vertellen of je idee voorstellen. Een divers panel met een brede kennis en ervaring geeft opbouwende feedback om het te versterken. Je leert ook van de verhalen van de andere initiatieven.

Begeleiding: Naïma Lafrarchi

3. Durf te vragen

In groep ga je op zoek naar zo veel mogelijk antwoorden op vragen van de deelnemers. Stel ook jouw vraag en word geïnspireerd door gelijkgezinden. Je kan ook deelnemen als je nog geen vraag hebt, misschien komt die wel vanzelf tijdens deze inspirerende sessie.

Begeleiding: Kitty Weyn

15:00 - 15:30 uur: Na de uitwisselingsronde voorzien we nog een afsluiter en is er ruimte om na te praten bij een drankje op het terras.

Tisvandoen Inspiratiedag 2019

Schrijf je nu in!

Deelnemen is gratis, maar snel inschrijven is de boodschap want de plaatsen zijn beperkt.

Praktisch

  • Tisvandoen inspiratiedag
  • Zondag 26 september 2021 - 9:30 tot 15:30 uur
  • Tskool - Steenweg op Aalst 59, 1745 Nijverseel (Opwijk​)
  • Gratis - vooraf inschrijven is verplicht
  • We houden tijdens dit evenement rekening met de op dat moment geldende Coronamaatregelen

Meer info over Tisvandoen?

In samenwerking met