Café Combinne

‘Dankzij Café Combinne ken ik mensen uit heel de wereld’

Skender Fejzula is al meer dan tien jaar een van de vaste deelnemers van Café Combinne in Dilbeek. Hij zou de wekelijkse conversatietafel niet meer kunnen missen. ‘Ik ken nu meer mensen uit mijn buurt en uit heel de wereld.’

Skender web

Skender is afkomstig uit Noord-Macedonië. ‘Toen ik dertig jaar geleden in België aankwam sprak ik enkel Macedonisch en Albanees’, vertelt hij. ‘Ik begon te werken als metser in de bouw en volgde een jaar avondschool Nederlands. Maar dat was niet genoeg om de taal echt te leren spreken. Ik kende vooral Macedoniërs en Albanezen. En op straat kan je wel eens goeiedag zeggen tegen iemand in het Nederlands, maar meestal ook niet meer dan dat.’

Toen hij van Brussel naar Ternat verhuisde, besloot Skender om Café Combinne eens te proberen. ‘Ik had er iets over gelezen op internet. En het bleek een hele goede plek te zijn om te oefenen. Eigenlijk was het ook de eerste keer dat ik echt lang aan tafel zat met Nederlandstaligen. Dankzij Café Combinne verbeterde ik mijn Nederlands en maakte ik kennis met mensen uit mijn buurt en uit heel de wereld. ’

Café Combinne Dilbeek vindt wekelijks plaats in Itterbeek Idee, een oud schoolgebouw. ‘Het is een gezellige plek met een tuin en in de zomer kan je er ijsjes eten’, zegt Skender. ‘En soms doen we samen ook andere activiteiten.’

Zo waren de deelnemers afgelopen zondag te gast in huisje Mostinckx, één van de laatste huisjes in traditionele leembouw in het Pajottenland. Skender kent de bouwtechniek nog van vroeger. ‘Als kind zag ik mijn grootvader op deze manier nog een huis bouwen. Maar nu zijn ook in mijn geboorteland de meeste lemen huizen vervangen door nieuwbouw. Het is fijn dat dit huisje in Dilbeek wel bewaard is gebleven.’

Skender web3

Zin in een gezellige babbel?

Café Combinne Dilbeek vind je elke donderdag van 19:30 tot 21:30 uur in LDC Breugheldal (De living), Itterbeeksebaan 208, 1701 Dilbeek.

Er zijn elke week ook meer dan 10 andere Café Combinnes.

Vacature

GEZOCHT: Medewerker oefenkansen Nederlands

Wil jij er mee voor zorgen dat wie Nederlands leert ook vlot kan deelnemen aan het culturele leven in Halle-Vilvoorde?

Datum bericht ma 13 juni '22