Café Combinne

‘Het internet maakt Café Combinne nog boeiender’

Geert Van Doorsselaere begeleidt Café Combinne Online.

Zoomchat web

De deuren van de verschillende Café Combinnes blijven voorlopig gesloten, maar gelukkig kan ons praatcafé voor Nederlandstaligen en mensen die Nederlands leren ook online plaatsvinden. ‘De mogelijkheden van het internet maken de gesprekken nog boeiender’, zegt Geert Van Doorsselaere, die elke donderdag Café Combinne online begeleidt.

Wat is het belangrijkste verschil tussen Café Combinne online en een fysieke bijeenkomst?
Het klinkt misschien vreemd, maar in een echt café is de afstand tussen de deelnemers soms toch nog groot. Vaak ontstaan er kleine gesprekjes tussen de deelnemers onderling. Online moet je echt luisteren naar elkaar en wachten tot de andere is uitgesproken. Dat is een kwaliteit die we eigenlijk wat kwijtgeraakt zijn. (lacht) Nu sommige online deelnemers elkaar een beetje beginnen te kennen, worden er ook vragen aan elkaar gesteld. Dat is heel fijn om te zien.

In corona-tijden is dit een fantastisch veilige en leuke activiteit!
Geert Van Doorsselaere, Begeleider Café Combinne online

Wat zijn de voordelen van een online praatcafé?
De eindeloze mogelijkheden van het internet. Die maken de gesprekken nog boeiender. Een van de deelnemers vertelde recent bijvoorbeeld over haar nieuwe nagels. Zo kwamen we bij het woord klauwen, de Vlaamse Leeuw en volksliederen. We hebben toen samen de volksliederen van de verschillende deelnemers opgezocht en beluisterd. Het is ook heel makkelijk om bijvoorbeeld een kaartje op te zoeken en te tonen van waar iemand afkomstig is. Tijdens echte bijeenkomsten heb ik steeds een boekje bij om snel een tekening te maken. Online is dat helemaal niet nodig, want je kan meteen alles visueel maken.

Waarom moeten we zeker eens binnenstappen bij Café Combinne online?
Omdat het heel makkelijk is: je hoeft je niet te verplaatsen of een babysit te regelen. Om mee te doen heb je enkel een computer, smartphone of tablet nodig. Onze deelnemers halen er vaak zelf een drankje bij en samen maken we tijd voor een gezellige babbel in het Nederlands. In corona-tijden is dit een fantastisch veilige en leuke activiteit!

Cafe Combinne WEB

Ook zin in een gezellige babbel?

Er zijn elke week meer dan 10 Café Combinnes.

Datum bericht vr 5 februari '21