Café Combinne

‘Je leert hier hoe Nederlands écht gesproken wordt’

João Rodrigues is afkomstig uit Portugal. Hij schuift regelmatig mee aan tafel bij Café Combinne in Asse en in Halle.

Blog Cafe Combinne Joao

João is grafisch ontwerper. Via een project van de Europese Unie kwam hij in de streek van Halle terecht. ‘Ik werkte een jaar lang voor vormingscentrum Destelheide-Hanenbos. Iedereen sprak er Nederlands, dus het was voor mij belangrijk om het ook snel te leren. Ik volgde les bij het CVO en kwam via Hallo Nederlands in Halle ook in contact met Café Combinne.’

‘De praatcafés zijn een heel goed initiatief’, zegt João. ‘Je kan op een informele manier Nederlands oefenen en aan je uitspraak werken. Het is niet erg om fouten te maken en je leert veel nieuwe mensen kennen. Je leert en hoort tijdens Café Combinne ook hoe Nederlands écht gesproken wordt. Dat vind ik heel belangrijk. Op school leerde ik wel al de regels, maar er is toch een verschil met hoe mensen spreken op straat.’

Op het EK voetbal staan Portugal en België zondagavond tegenover elkaar in de achtste finales. Ook João gaat kijken. ‘Ik woonde vroeger op het eiland Madeira. De Portugese sterspeler Cristiano Ronaldo is ook van daar afkomstig, maar zelf ben ik niet zo’n hevige voetbalfan. Ik ga wel naar de match kijken samen met een Belgische vriend. Het wordt heel grappig voor mij. Ik denk dat ik voor beide ploegen zal supporteren. Ik zal blij zijn als Portugal wint, maar ook als België het haalt!’

Cafe Combinne WEB

Ook zin in een gezellige babbel?

Er zijn elke week meer dan 10 Café Combinnes.

Datum bericht zo 27 juni '21