Levende Bibliotheek

© Avansa Halle-Vilvoorde

Start za 9 november '24
10:00 - 13:00

1 sessie

Prijs

Gratis: € 0
Alle tarieven

Waar Openbare bibliotheek Gooik
Koekoekstraat 6
1755 Gooik

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Een Levende Bibliotheek is zoals een gewone bibliotheek. Alleen ontleen je er geen boeken, maar echte mensen van vlees en bloed. Mensen met een inspirerend verhaal of een aangrijpende getuigenis. Zij delen graag hun verhaal met jou in een kort gesprek van mens tot mens.

Deze levende boeken kan je komen ontlenen:

Bediende met hoofddoek - Zineb

Zineb is opgeleid in informatica en boekhouding en vond makkelijk werk. Tot ze een hoofddoek begon te dragen. Ze vertelt hoe haar mogelijkheden en haar wereld plots veel kleiner werden en ze toch overtuigd blijft van haar keuze.

Op wieltjes - Francis

Francis is al enkele jaren rolstoelgebruiker. Hij vertelt hoe hij op een positieve manier omgaat met alledaagse moeilijkheden en volop geniet van het leven op wieltjes.

Leven in een ander land – Oksana

Oksana moest vluchten voor de oorlog in Oekraïne. Ze bouwt nu een nieuw leven op in België en probeert mensen in gelijkaardige situaties te helpen en te inspireren. Een aangrijpend verhaal over menselijke veerkracht.

De activiste – Nicky

Nicky streeft naar een warme, rechtvaardige, menselijke samenleving in evenwicht met de natuur. Ze wil niet passief wachten tot iets of iemand verbetering brengt. Ze vertelt hoe ze als activiste probeert om dingen te veranderen en anderen te inspireren.

Een kille jeugd - Erik

Erik werd als kleuter geplaatst in een tehuis. Hij werd er liefdeloos opgevoed en moest zich heel zijn leven dubbel bewijzen. Hij was een tijd dakloos en worstelde met drank en drugs. Maar voetbal en muziek brachten hem op het spoor van herstel. Nu zet hij zijn eigen ervaring in om anderen te helpen.

Praktisch

De Levende Bibliotheek is een manier om stereotypes te ontkrachten en taboes te doorbreken. Vluchteling, agent, gesluierde vrouw of rolstoelgebruiker. Het zijn kenmerken die meteen clichés oproepen. Maar achter die vooroordelen schuilen echte mensen. De Levende Bibliotheek geeft hen een stem.

In de Levende Bibliotheek is er een catalogus met titels en korte samenvattingen van alle boeken. Je kiest het verhaal dat jou het meest aanspreekt. In een persoonlijk gesprek maak je kennis met de mens achter het verhaal. Elk gesprek duurt 20 tot 30 minuten. Een bibliothecaris zorgt er voor dat het uitlenen vlot verloopt.

Geef bij je inschrijving in het veld 'opmerking' aan welk(e) boek(en) je graag wilt ontlenen.

Sessies

 • za 9 november '24
  10:00 - 13:00
  Openbare bibliotheek Gooik - Default

Locatie(s)

 • Openbare bibliotheek Gooik Koekoekstraat 6
  1755 Gooik Toon op kaart

Prijs

 • Gratis
  € 0

Begeleiding

Levende Bibliotheek

De Levende Bibliotheek is een manier om stereotypes te ontkrachten en taboes te doorbreken.…
Meer over Levende Bibliotheek

In samenwerking met

Meer zoals dit

Deze activiteit maakt deel uit van het project Levende Bibliotheek