Levende Bibliotheek

'De energie van de Levende Boeken werkt aanstekelijk'

Eind september kon je de Levende Bibliotheek vinden in de bib van Grimbergen. Jos, Francis, Natacha, Dominiek en Aicha deelden er hun verhaal.

Levende Bibliotheek Grimbergen Eliane

In een Levende Bibliotheek ontleen je geen papieren boeken, maar echte mensen van vlees en bloed. Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen ze hun verhaal. Het is een laagdrempelige manier om stereotypes en taboes te doorbreken.

'De energie van de Levende Boeken werkt aanstekelijk', vertelt Eliane Vancraenenbroeck. Zij kwam in Grimbergen luisteren naar de verhalen van Francis en Jos.

'Francis is rolstoelgebruiker. We hadden het onder andere over het belang van toegankelijkheid van gebouwen. Wat me vooral bijblijft is hoe ongelofelijk positief hij in het leven staat. Ik vergat op den duur dat Francis in een rolstoel zit. We spraken gewoon heel open van mens tot mens. Zo zou het altijd moeten zijn', zegt Eliane.

'Ook met Jos had ik een fijn gesprek. Hij vertelde een heel ander verhaal over eenzaamheid en hoe hij die doorbreekt door als vrijwilliger aan de slag te gaan. Ik heb twee keer een half uur gebabbeld met nieuwe mensen, zonder op mijn uurwerk te kijken.'

LB Grimbergen banner

'Toen ik meer dan een jaar geleden voor het eerst mijn verhaal vertelde als Levend Boek was het misschien nog een beetje een monoloog', zegt Jos. 'Maar nu is het altijd een fijne dialoog. Mensen stellen echt goede vragen en het is fijn om te voelen dat ze mijn verhaal interessant vinden. Er is ook een leuke band ontstaan tussen de verschillende Levende Boeken. Ik hoop dat we onze verhalen nog met heel veel mensen kunnen delen.'

20220511 Logo Levende Bibliotheek web

Laat je inspireren door de verhalen van de Levende Boeken

Je vindt de Levende Bibliotheek dit najaar nog op twee locaties:

Deelnemen is gratis. Je kan vooraf online inschrijven of gewoon langskomen op de dag zelf.

Datum bericht wo 27 september '23