Tisvandoen

'Verhalen die raken, brengen mensen in beweging’

Het verhaal van burgerinitiatieven is vaak heel inspirerend. Maar hoe breng je het goed naar buiten? Storyteller Bart Schoovaerts is er van overtuigd dat verhalen mensen vooral moeten raken. Hij deelde zijn ervaring tijdens onze derde online Tisvandoen-sessie.

Blog Bart

Bart Schoovaerts is vormingswerker bij Avansa Oost-Brabant en initiatiefnemer van Megafoon vzw. Daarmee vertelt hij verhalen van groepen mensen die weinig gehoord worden in onze samenleving.

Met 'Straftijd' van Lieve Blancquaert bracht Avansa Oost-Brabant samen met De Rode Antraciet en het CAW de getuigenissen van gedetineerden en hun familie samen in een boek en een tentoonstelling. 'Ravage' bundelde verhalen van slachtoffers in beeld via een reeks filmpjes. Bij het project 'Schuld!' lazen mensen die in schuldbemiddeling zitten hun verhaal voor aan een publiek van deurwaarders, advocaten en hulpverleners. Voor 'Een jaar in lockdown' verzamelde Megafoon quotes van bewoners van een woonzorgcentrum om op kaartjes te drukken. Maar de verhalen waren zo sterk dat er intussen een boek uit voortvloeide. Hun volgende project draait rond verhalen van gedetineerden uit de gevangenis van Beveren.

De verscheidenheid aan projecten van Megafoon toont dat je een verhaal op veel verschillende manieren kan brengen naar een breed publiek. Voor burgerinitiatieven stipte Bart enkele belangrijke aandachtspunten aan:

  • Hou het kort. Het is een grote meerwaarde als je de kern van je verhaal kan brengen in 1 of 2 minuten.
  • Probeer je publiek te raken. De verhalen die mensen in het hart raken, brengen hen in beweging.
  • Laat de leden van je initiatief zélf aan het woord. Een authentieke getuigenis is veel krachtiger dan iemand anders die jullie verhaal probeert te vertellen.
  • Laat je helpen. Je hoeft niet zelf de beste schrijver, fotograaf of filmer te zijn. Ga op zoek naar de talenten in het uitgebreide netwerk van je initiatief.
  • Spreek partners aan die jullie verhaal mee naar buiten willen brengen of (financieel) ondersteunen. Je vindt soms steun op heel onverwachte plaatsen.
Tisvandoen Inspiratiedag 2019

Tisvandoen inspiratiedag

Op zondag 26 september organiseren we de Tisvandoen inspiratiedag. We brengen dan zo veel mogelijk mensen samen die deel uit maken van een burgerinitiatief, zelf een project hebben opgestart of daar van dromen. We maken er een boeiende dag van vol interessante workshops en ruimte tot uitwisseling.

Datum bericht vr 21 mei '21