Tisvandoen

‘We zijn gestart als hangmama’s aan de schoolpoort’

Hoe kan je inzetten op diversiteit binnen een burgerinitiatief? Ghizlane Zaïd, coördinator van Samen voor Morgen vzw uit Molenbeek, was de centrale gast tijdens onze vierde online Tisvandoen sessie.

Ghizlane

'Samen voor Morgen is gestart vanuit een groepje hangmama's aan de schoolpoort', vertelde Ghizlane. 'Na het afzetten van onze kinderen bleven we altijd een beetje napraten. Al snel bleek dat we allemaal iets voor de buurt wilden betekenen. Er zat veel potentieel in die gezamenlijke interesse en die kans hebben we gegrepen. En we vonden het natuurlijk ook gewoon heel fijn om samen te werken aan iets anders dan de typische dagelijkse beslommeringen.'

Samen voor Morgen groeide van een buurtcomité uit naar een vzw die expliciet ontmoeting en verbinding tussen verschillende gemeenschappen stimuleert. Ze doen dat onder andere via laagdrempelige vrijetijdsactiviteiten.

Diversiteit betekent verschillen, en dat schuurt soms, erkent ook Ghizlane. 'Maar dat hoort erbij en is net heel inspirerend. Het is belangrijk om te onthouden dat we veel meer gelijkenissen hebben dan we denken. Voor ons zijn de verschillen echt een bijzaak.'

Een uitspraak die werd bijgetreden door gespreksbegeleidster Naima Lafrarchi. Zij tipte het boek 'Zonder wrijving geen glans'.

Verschillen tussen mensen zijn voor ons een bijzaak

Ghizlane raadt andere burgerinitiatieven aan om eerst even na te denken over wat dat diversiteit voor hen betekent en waarom ze er naar streven. 'Diversiteit kan je op een erg verschillende manier beleven en dat is ok. Maar als je het niet zo inspirerend vindt, laat het dan maar. Dan kan je beter gewoon in je eigen groepje blijven. Begin er ook niet aan omdat het moet of voor subsidies.'

Volgens Ghizlane is er ook geen magische formule voor meer diversiteit. 'Het is een pad van experimenteren, verkennen, fouten maken, vallen en opstaan. Je moet je openstellen voor anderen, inzetten op het uitbouwen van je netwerk en samenwerken.' Hieronder vind je haar belangrijkste tips:

  • Zorg voor een ijsbreker
    Koffie, thee, koekjes en een leuke locatie geven aanleiding om een gesprek te starten. Het is laagdrempelig en werkt ontwapenend.
  • Vertrek vanuit gelijkenissen
    Ga op zoek naar de gemeenschappelijke interesse en probeer daar rond te werken.
  • Kennis van andere culturen helpt
    Sta er op z’n minst voor open.
  • Hou in wat je doet rekening met de andere
    Plan bijvoorbeeld geen vergadering op het Suikerfeest. Net zoals we dat niet doen op Pasen.
  • Investeer in mensen
    Neem de tijd om kennis te maken en mensen op hun gemak te stellen. Vraag naar hun interesses en talenten.
  • Zoek een ontmoetingsplek
    Een vaste stek hebben maakt alles gemakkelijker. Denk ook aan kindvriendelijkheid en bereikbaarheid met het openbaar vervoer.
  • Straal bereikbaarheid uit
    Communiceer letterlijk dat iedereen welkom is. Aanwezigheid op WhatsApp(groepen) kan een grote meerwaarde zijn. Afbeeldingen, emoticons en spraakberichten kunnen taaldrempels voor een stuk wegnemen.
  • Creëer een community
    Vermijd wij-zij-denken
  • Neem de tijd
    Verbinding maken is een lang proces. Vertrouwen opbouwen vraagt tijd.
  • Gebruik je netwerk
    Durf hulp vragen aan wie al in een meer diverse context werkt of leeft.
Tisvandoen Inspiratiedag 2019

Tisvandoen inspiratiedag

Op zondag 26 september organiseren we de Tisvandoen inspiratiedag. We brengen dan zo veel mogelijk mensen samen die deel uit maken van een burgerinitiatief, zelf een project hebben opgestart of daar van dromen. We maken er een boeiende dag van vol interessante workshops en ruimte tot uitwisseling.

Datum bericht wo 16 juni '21